Bewust worden van veilig verkeer


De gordels en de zitjes stijgen in aantallen. Er zitten steeds minder kinderen los op de achterbank en ook de volwassenen gebruiken meer hun gordel. Het lijkt wel alsof Nederland zich bewust wordt van veiligheid in het verkeer.

Even een aantal percentages: van bestuurders van personenwagens zat 97% in de gordel, bestelwagens 87% en op de achterbank 82%. In 2002 zat 28% van de kinderen onbeschermd achterin en 2011 was dit nog maar 6%. Nog steeds 6% teveel…maar het bewust worden van veilig verkeer is een feit. De hoogte afstelling van de hoofdsteunen wordt meegenomen. 

Zijn er nog mensen in je omgeving waarvan je het idee hebt dat ze nog niet bewust genoeg zijn van veilig deelnemen in het verkeer? Een ANWB slipcursus is erg leuk maar zeker ook bijzonder zinvol. Je kunt het zelfs iemand cadeau doen.

Naast het feit dat Nederlanders zich bewust worden van veilig deelnemen in het verkeer, wordt er op scholen ook aandacht gegeven. Het zijn niet veel scholen meer in Nederland maar gelukkig zijn er nog scholen waarbij de kinderen in groep 7 een verkeersexamen mogen doen. Ook hier is het doel duidelijk; wordt je bewust van veilig in het verkeer deelnemen. Als fietser win je het nooit van de auto.

Bewust veilig in het verkeer

Bron: Noord Hollands Dagblad, Google, 15 april 2012