Beveiligers belaagd


Twee derde van de beveiligers in Nederland is het afgelopen jaar wel eens slachtoffer geworden van geweld of agressie.

De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft hier onderzoek naar gedaan. De agressie tegen beveiligers moet net zo zwaar bestraft worden als agressie tegen politie en andere hulpverleners, vinden zij. Vooral winkelsurveillanten en toezichthouders op straat, zoals straatcoaches en verkeersregelaars, werden in 2012 geconfronteerd met geweld, intimidatie of discriminatie. Mensen die agressief zijn tegen hulpverleners worden zwaarder gestraft. Volgens het Openbaar Ministerie vallen beveiligers ook onder dat regime.

Zeker 25 procent van de ondervraagden heeft maandelijks te maken met (verbaal) geweld, een tiende zelfs wekelijks. Beveiligers die achter een balie werken, hebben het minst te maken met scheldkanonnades.

Beveiligers geven aan geen persoonlijke gevolgen te verbinden aan agressie en geweld. Drie op de vier slachtoffers geeft aan dat het voorval geen gevolgen voor ze had. ”Anderen rapporteren stress, minder plezier in het werk, slechter slapen of (andere) fysieke gevolgen. Die gevolgen zijn meestal van korte duur. Voorzitter Laetitia Griffith van de veiligheidsbranche vindt het geen goede ontwikkeling als beveiligers agressie en geweld niet bespreken en dit ook niet melden omdat deze voorvallen bij het werk zouden horen.  Zij vindt dat voortaan nog duidelijker moet worden aangegeven wat wel en niet acceptabel is tegenover beveiligers.

Moeten we de beveiligers gaan beveiligen? Net zoals de vraag hoe komt de man van de strooi dienst bij zijn strooier?

Bron: Spits, Beveiligingsnieuws, NU.nl, 9 januari 2012