Beter functioneren met muziek


Uit een onderzoek van Randstad blijkt dat mensen productiever zijn als er muziek op de achtergrond is. De PSA (psycho sociale arbeidsbelasting) is minder doordat er  een betere sfeer is onder de werknemers. Ook de werknemers geven aan dat ze in de ochtend muziek nodig hebben om te starten. Kortom het bevordert het welzijn van de werknemers.

Geef de werknemers de ruimte voor het luisteren van muziek waar dit kan. Nu is muziek natuurlijk niet in iedere organisatie gewenst. De top 40 zult u niet snel door de hal van een statig advocatenkantoor horen schallen. Maar er zijn uiteraard tussenvormen. Zeker met de social media is het mogelijk om muziek te personaliseren door zelf een gepaste afspeellijst te creeren, zoals in de wachtkamer van de tandarts of de huisarts. Werknemers kunnen bijvoorbeeld ook hun werk doen met koptelefoon, als ze maar aanspreekbaar blijven voor collega’s.

De helft van de mensen die ondervraagd zijn, stelt  zelfs dat muziek op de werkvloer het werkplezier dermate verhoogt dat het aantal ziekmeldingen zal verminderen. Hoe bedoel je verbetering van welzijn van de werknemers? Valt deze actie ook onder de maatregelen met betrekking tot PSA?

Bijkomend voor de werkgever is de economische waarde. Uit onderzoek blijkt dat 71% productiever is en dat 60% sneller werkt.

Woman Listening to Headphones

Bron: Noord Hollands Dagblad, AD, 19 september 2012