Beroepsziekte en schadevergoeding


Maart 2010 Nieuws update rondom het eisen van de schadevergoeding

Een werknemer die OPS heeft gekregen door zijn / haar werk, heeft recht op een schadevergoeding. Na jarenlang procederen staat dat vast. De hoogte moet nog worden vastgesteld, maar FNV Bureau Beroepsziekten eist 335.000 euro.
In 2006 bepaalde de rechter al dat er een schadevergoeding gedaan moest worden, hetzelfde bepaalde de rechter in 2008 en uiteindelijk moesten het oordeel van het gerechtshof en de hoge raad er aan te pas komen. Maar ook die stelde de werknemer in het gelijk.
De man werkte van 1988 tot 1999 als operator op de verfafdeling van lamellenfabriek Hunter Douglas in Rotterdam. Hij werd bij zijn werk dagelijks blootgesteld aan hoge concentraties oplosmiddelen.

Bron: FNV Bondgenoten, maart 2010

November 2010, de eerste vrouw ontvangt schadevergoeding wegens oplopen van de beroepsziekte OPS

Het is voor het eerst dat een vrouw in Nederland een schadevergoeding krijgt voor het oplopen van ‘de schildersziekte’ tijdens haar werk. De hoogte van de schadevergoeding is niet bekendgemaakt. OPS is een aandoening waarbij de hersenen en het zenuwstelsel zijn aangetast door het langdurig werken met oplosmiddelen. De 66-jarige vrouw, Alie Klijnhout, werkte 22 jaar lang bij meubel- en matrassenfabrikant Recitel in Kesteren. Tijdens het werken aan de zogenoemde lijmstraat ademde de confectiemedewerkster voortdurend lijmdampen in. ‘In het begin droegen we helemaal geen bescherming. Later kregen we stoffen mondkapjes, maar als je dat kapje afdeed zat er allemaal lijm in je neus. Daarna kregen we pas handschoenen en kwam er een afzuiging’, vertelt Klijnhout in De Telegraaf. Na veertien jaar ontstonden bij haar de klachten. Zij kreeg hoofdpijnen, lijdt aan vermoeidheid, concentratie en geheugenstoornissen, duizeligheid en prikkelbaarheid.

Bron: FNV Bondgenoten, november 2010

Februari 2011, na 10 jaar procederen, een schadevergoeding van 215.000 euro.

Jarenlang werkte gritstraler/verfspuiter John Koomen zonder afzuiging en met slechts een doek voor zijn mond als bescherming. Op zijn 46-ste werd OPS vastgesteld. Koomen kan
nooit meer werken. Bureau Beroepsziekten stelde de werkgever aansprakelijk.

Toen ik mijn werk niet meer kon opbrengen, bezocht ik allerlei artsen. Uiteindelijk kwam OPS aan het licht. ‘Uw klachten gaan nooit meer over en u zult nooit meer kunnen werken’, was de mededeling. Ik was toen 46 jaar en mijn wereld zakte in elkaar. Mijn gezin en ik hebben daarna moeilijke jaren gehad. Mijn leven is voorgoed veranderd. Ik
kan weinig meer ondernemen. Hoe ga je daarmee om? Zelf kan ik het nog steeds niet echt accepteren, maar ik probeer wat van mijn leven te maken, zo goed en kwaad als het gaat.
Toen Bureau Beroepziekten FNV stappen zette om mijn werkgever aansprakelijk te stellen, was de nachtmerrie compleet. Het bedrijf reageerde niet op brieven of loog alles aan elkaar vast om onder een claim uit te komen. Dankzij een uitstekende advocaat is het, na tien jaar procederen, gelukt om een schadevergoeding van 215 duizend euro af te dwingen. Ik heb wel eens op het punt gestaan om op te geven, maar ik ben blij dat we toch de onderste steen boven hebben gehaald. Mijn situatie verandert er niet door, maar dit is wel een bewijs van genoegdoening. Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.”

Bron: FNV bondgenoten februari 2011

werken met gevaarlijke giftige middelen