Bergingsactie gezonken vrachtschip gaat door


De opvarenden die nog worden vermist, worden nu als dood beschouwd. De kustwacht had dit donderdag al verklaard dat er geen hoop meer was overlevenden te vinden. Daarmee komt het aantal slachtoffers uit op 11. Het wrak ligt op een diepte van 36 meter. Duikers van de marine zijn op zoek naar de overschotten van de 6 vermiste opvarenden. De eigenaren bedanken de Nederlandse autoriteiten voor de reddingsoperatie onder moeilijke omstandigheden, waardoor 13 mensenlevens konden worden gered.

Het gaat zeker weken duren alvorens de olie in de Baltic Ace is opgepompt. De duikers doorzoeken eerst nog het schip op lichamen van de vermisten. De Baltic Ace vervoerde ruim veertienhonderd auto’s. Tevens was er om en nabij 466 ton zware stookolie en 55 ton dieselolie aan boord.

Het plan van het bergingsbedrijf wil buizen aansluiten op de tanks om zo de olie naar een schip overpompen. De operatie zal twee tot vier weken gaat kosten maar dat kan pas als het weer het toelaat. Het water is ter plaatste 36 meter diep, het hoogste punt van het wrak ligt ongeveer zes meter onder het wateroppervlak. De Baltic Ace voer vanuit het Belgische Zeebrugge onderweg op weg naar Finland. Het schip kwam in aanvaring met het containerschip Corvus J uit Cyprus.

Bron: NU.nl, 10 december 2012