Bedrijfsongeval fataal voor 17-jarige stagiaire (2009)


2009

Een 17-jarige jongen is overleden (1 april 2009) nadat hij werd bedolven onder een stapel houten deuren. Dat gebeurde in een woninginrichtingsbedrijf aan de Operetteweg in Almere Muziekwijk waar hij stage liep.

Het slachtoffer is in het bedrijf nog gereanimeerd maar is onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken.

6 september 2012

Het ongeval in maart 2009 had volgens het Openbaar Ministerie (OM) voorkomen kunnen worden, als de deuren vast waren gezet. Doordat dit niet was gebeurd, kreeg het slachtoffer in totaal ongeveer 500 kilo bovenop zich. Hij overleed in het ziekenhuis. Het ongeval gebeurde op zijn laatste stagedag.

De begeleider was geëmotioneerd toen de eis werd uitgesproken. Volgens zijn advocaat lag de schuld bij het slachtoffer zelf. Die zou aan een vitaal deel van de constructie hebben gewerkt, waardoor de stelling instabiel werd.

Het OM wijt de dood van de jongen echter volledig aan het niet vastzetten van de deuren. De aanklager eiste daarom ook tegen het bouwbedrijf zelf 9000 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het overtreden van de Arbowet.

20 september 2012 Uitspraak

De dood van een 17-jarige stagiair bij een bouwbedrijf in Almere, kan zowel het bedrijf als de stagebegeleider van de jongen niet worden aangerekend. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald.

De begeleider en het bedrijf werden beiden vrijgesproken van het overtreden van de Arbowet. Ook dood door schuld kon de begeleider volgens de rechtbank niet worden verweten.

Het slachtoffer werd op zijn laatste stagedag in maart 2009 bedolven onder een stapel zware branddeuren tijdens werkzaamheden in een stelling. Volgens het Openbaar Ministerie had het ongeluk voorkomen kunnen worden als de deuren vast waren gezet.

Bron: Omroep Flevoland, 2009, 2012