Asbest in Oud Woensel


In 2010 werd het startsein gegeven voor een grootschalige wijkvernieuwing in Oud-Woensel. De woningbouw corporatie Domein Wonen ging op zoek naar een partner voor de sloopwerkzaamheden. Het gebied tussen de Kronehoefstraat, Boschdijk, Van Kinsbergenstraat en Woenselse Markt wordt in 5 fasen gesloopt en daarna wordt het nieuwbouw. Het traject zal enkele jaren duren.

In april 2012 is er begonnen met fase 1a en 1b. Respectievelijk 44 en 72 woningen gaan in deze fases tegen de vlakte. eerst zal het asbest worden verwijderd en daarna worden de woningen leeggehaald en gestript. Daarna komt de sloopkraan eraan te pas om de woningen af te breken. Tijdens de sloop wordt alles gesorteerd. Zo kan er materiaal opnieuw gebruikt worden voor andere doeleinden of gerecycled. 98% van alles dat er in Oud Woensel wordt gesloopt, wordt weer gerecycled.

Het gaat om zo’n 400 woningen die gesloopt gaan worden. Op zich een routine klus voor Laarakkers. De moeilijkheidsfactor zit in het logistieke gedeelte van deze operatie en niet in de sloop. De grote hoeveelheid puin die afgevoerd dient te worden is soms lastig door de smalle straten van het centrum van Eindhoven. Daarnaast kunnen niet alle grote machines en vrachtwagens zo maar elke plek bereiken. Al draait daar Laarakkers met de reeds opgedane ervaring in zulk soort klussen, haar hand hier niet voor om.

Bij maar liefst bijna 600 woningen is het bedrijf bezig om de dakbedekking met asbesthoudende platen te vervangen. Geen ingewikkelde klus maar ook hier zit de uitdaging in de logistieke planning.

De bewoners worden geïnformeerd over wanneer hun schuur aan de beurt is en moeten er dan voor zorgen dat hun schuur helemaal leeg is. Verder mortrn de bewoners er rekening mee houden dan er een gebied wordt afgezet en wat de planning is voor het verwijderen van de asbest. Elke asbestsanering dient vooraf gemeld te worden. Vervolgens mag er maar twee dagen tussen de melding en de uitvoering zitten. Dan moet er natuurlijk geen bewoner zijn die even zijn berging is vergeten uit te ruimen.

In totaal wordt er zo’n 12000 m2 dakplaten vervangen. Dit gebeurd in een tijdsbestek van 4 maanden.

Bron: Website Laarakkers, oktober 2012