Alle verkeersongevallen uit je Tomtom


Oppassen geblazen. De Ijmond is vol van de gevaarlijke plekken. Op 123 straten en kruisingen zijn de afgelopen vijf jaar meer dan 10 ongelukken gebeurd.

Tussen 2007 en 2011 zijn er in de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest in totaal 6372 ongevallen geregistreerd bij de politie Kennemerland. Die registraties heeft de politie op aanvraag aan deze krant verstrekt.

De registraties zijn op een kaart op de websites te zien. Zo worden automobilisten gewaarschuwd als ze een gevaarlijke plek naderen; een vierkant blokje geeft de onheilsplekken aan. Bijkomend voordeel: op zulke plekken staat de politie vaak te flitsen. Je aan de snelheid houden als je zo’n blokje ziet verschijnen op je route, is dus erg verstandig.

Op de kaart op internet staan alle ongevallen van de afgelopen vijf jaar. Met rode punten is aangegeven waar de 21 verkeersdoden zijn gevallen. Met blauwe punten is aangegeven waar meer dan tien ongevallen zijn gebeurd in die vijf jaar. En met groene punten zijn de plekken aangeduid waar minder dan tien ongelukken zijn gebeurd.

Op de kaart is te zien dat er flink wat brokken worden gemaakt. Er zijn in vijf jaar tijd 866 gewonden gevallen in het verkeer, en 21 doden. De politie merkt hierbij op dat de cijfers soms niet compleet zouden kunnen zijn. Zwaargewonden die veel later overlijden worden niet meer als verkeersdode geregistreerd. En veel blikschade wordt onderling geregeld.

De Tomtom moet via de usb-kabel aan de computer worden gehangen. Wie software heeft van Tomtom, kan het bestand direct via Tomtom Home of My Tomtom op de goede plek zetten.Het kan ook nog op een andere manier. Op de computer verschijnt een extra harde schijf met de inhoud van de Tomtom erop. Sla de twee bestanden op en sleep ze vanaf uw downloadlokatie naar de plek waar de kaart op uw Tomtom staat. Dus de map die een naam heeft als ‘Western Europe’ of ‘Benelux’. Vervolgens zet u de Tomtom aan en gaat u naar voorkeuren, waar bij ‘nuttige plaatsen’ nu ook ‘IJmond ongevallen’ is te zien. Vinkt u die aan, dan krijgt u al navigerend in de IJmond alle ongevalslokaties op uw route te zien.

Bron: Noord Hollands Dagblad, 22 september 2012